Få flotte og jævne vægge med filt

20 November 2017 Astrid Pedersen
Få flotte og jævne vægge med filt

Hvis du står for at skulle renovere dit hus eller din lejlighed, har du sikkert længe overvejet, hvad der skal ske med væggene. Skal de beklædes med en form for tapet med struktur – savsmuld eller væv – eller skal de spartles op fra bunden? Er der flotte mursten under pudset, så du kan lave en flot New Yorker væg – eller skal væggene fremstå helt glatte, og så jævne som overhovedet muligt, så du kan male dem i ensfarvede nuancer?

I sidste tilfælde kan det anbefales, at du undersøger, hvorvidt dine vægge egner sig til enten en fuld opspartling, maling direkte på det eksisterende puds – eller om der skal sættes filt op for at opnå den helt rigtige, ensartede overflade.

Hvad er filt og hvordan sættes det op?

Filt til vægge og lofter – også kaldet ”Glasfilt” lægges uden på vægge og lofter, som er spartlet op, og inden disse skal males. Det glatte og stærke filt sørger for, at overfladen bliver jævn og uden skrammer, og forhindrer samtidig, at der opstår sprækker eller revner i pudset. Filt sættes op lige som tapet, med tapetklister, og skæres til, så det færdige resultat fremstår uden overlap eller samlinger.

Når du skal have sat filt op på åsvel lofter som vægge, er det meget vigtigt, at underlaget er klargjort i tilstrækkelig grad forud for påbegyndelse af opsætning. Ellers risikerer du, at resultatet ikke bliver som forventet – hvis for eksempel filtet ikke klæber tilstrækkelig godt til underlaget, fordi dette ikke er renset tilstrækkeligt, kan du ende med vægge, som fremstår bulede og ujævne.

Skal jeg vælge filt eller glasvæv?

Du kan med fordel vælge glasvæv med struktur, hvis du har et rum, hvor væggene behøver større slidstyrke – for eksempel et børneværelse. Glasvæv er et nummer mere solidt end filt, som godt kan have tendens til at få skrammer ret let.

Opsætning af filt eller glasvæv på vægge og lofter – en opgave for de professionelle

Hvis du ønsker det bedst mulige resultat, med så glatte og smukke vægge som overhovedet muligt, bør du overlade opsætning og tilskæring af filt på dine lofter og vægge til en professionel maler med speciale i opsætning af filt. Som nævnt er der mange ting, man skal være opmærksom på, inden man påbegynder arbejdet med opsætning af filt – for eksempel blandingsforholdet i tapetklisteret, og så rengøring og klargøring af underlaget.

På csmaler.dk finder du en virksomhed bestående af erfarne fagfolk, som gennem mange år har oparbejdet en vis rutine i opsætning af filt og væv.