Gammeldags pandekager – nemt, hurtigt og populært

12 May 2018 Astrid Pedersen

editorial

Til børnefødselsdagen, til te-selskabet, til aftensmaden eller som dessert til familie middagen – pandekager kan noget ganske særligt. De gammeldags pandekager, som vi alle kender fra vores barndom, går faktisk aldrig rigtig af mode. Pandekager er det nemme og velsmagende alternativ til regulære kager.

Det er hurtigt at bikse en pandekagedej sammen. De ingredienser, der bruges til gammeldags pandekager, er for det første billige, for det andet nemme at skaffe, og for det tredje nogle, som for det meste findes i køkkenet i forvejen. Har du en rest mel, et par æg, og en sjat mælk som skal bruges inden i morgen? Så er det oplagt at røre en pandekagedej sammen og score nogle billige point hos ungerne. Og er du ude i en festlig sammenkomst, kan pandekager udgøre en solid base for desserten. Du kan vælge at stille forskellige slags fyld til rådighed – for eksempel forskellige former for syltetøj, is i forskellige smagsvarianter, og citronsaft og sukker (en ret populær variant om sommeren).

Opskrift på gammeldags pandekager

Pandekagens blivende popularitet og status som dansk klassiker skyldes som nævnt, at en pandekagedej er nem, hurtig og billig at lave – og at pandekagerne i sig selv er utroligt nemme at tilberede. Pandekager kræver ikke det store, avancerede udstyr. Du kan klare dig med en helt almindelig stegepande og en flad spatel til at vende pandekagerne med. Og selv om pandekagedej har godt af at hvile i køleskabet i et døgns tid, kan du sagtens smække en nu-og-her pandekagedej sammen og bage dine pandekager med det samme, hvis ungerne pludselig har fundet på at tage deres legekammerater med hjem til aftensmad.

Til almindelige gammeldags pandekager skal du bruge mel, mælk, æg, smør, salt, sukker og vanillesukker. Du kan eventuelt udelade sukker og vanillesukker, hvis du føler, at det bliver forsødt, når der skal syltetøj eller sukker i som fyld. Se hele opskriften på gammeldags pandekager på dk-kogebogen.dk