Montering af brændeovn: En guide til korrekt installation

31 May 2023 Cathrine Poulsen

Montering af brændeovn: En guide til korrekt installation

En brændeovn kan give både hygge og varme til dit hjem, men det er vigtigt at huske på, at en korrekt monteret brændeovn også kan give dig tryghed og sikkerhed. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man installerer brændeovne korrekt og sikkert.

montering af brændeovn

1. Vælg den rigtige placering til din brændeovn

Før du går i gang med at montere din brændeovn, er det vigtigt at overveje, hvor i dit hjem den skal placeres. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige placering, da en fejlagtig placering af brændeovnen kan give fare for brand.

Det anbefales, at du placerer din brændeovn på et sted, hvor den ikke vil være i kontakt med brandbare materialer. En afstand på mindst 30 cm til vægge og andre materialer skal opretholdes. Der skal også være en god adgang til ovnen for både sikkerhed og rengøring.

2. Installér en skorsten til din brændeovn

Når din brændeovn er placeret på den rigtige måde, er det tid til at installere en skorsten. En skorsten er afgørende for at aflede de farlige røggasser væk fra dit hjem og forhindre brand. Derfor er det vigtigt, at du bruger den rigtige type af skorsten, der passer til din ovn og bygning.

Det vigtigste er, at skorstenen har den rigtige størrelse og tilstrækkelig højde. Der skal være en god afstand på mindst 4 m til nærmeste havehæk, bygning eller lignende. En skorsten med forkert dimensionering kan give dårligt træk og sætte liv og helbred i fare.

3. Sørg for at have den rette tilladelse fra myndighederne

Inden du går i gang med at installere din brændeovn, skal du sikre dig, at du har de nødvendige tilladelser fra myndighederne. I nogle områder er det krævet at ansøge om en byggetilladelse, inden du kan installere en brændeovn. Din skorstensfejer kan guide dig gennem kravene og hjælpe dig med at indhente de nødvendige tilladelser, inden du går i gang.

4. Brug en fagmand til at installere din brændeovn

Det kan være meget fristende at prøve at montere din brændeovn selv. Men for din sikkerhed og for at sikre, at din ovn er installeret korrekt, er det bedst at overlade monteringen til en fagmand. En skorstensfejer eller en autoriseret VVS-montør har den nødvendige ekspertise og erfaring og ved, hvordan man installerer brændeovne korrekt og sikkert.

Derudover kan en fagmand give dig tips om den korrekte brug af din brændeovn, vedligeholdelse og rensning for at give dig tryghed og sikkerhed.

Sammenfattende bør du sørge for at overveje den rigtige placering for din brændeovn, installere en passende skorsten, søge de nødvendige tilladelser og tage hjælp af en fagmand. Ved at følge disse retningslinjer kan du installere din brændeovn sikkert og trygt.